Cloudflare este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii online care are ca scop crearea de site-uri rapide, sigure și fiabile… sau cel puțin așa zice toată lumea. Prin urmare, vom discuta în detaliu despre Cloudflare pentru a înțelege exact ceea ce face și de ar trebui să-l folosești.
Așadar, hai să începem!
Tehnologia din spatele companiei Cloudflare
Cloudflare este o rețea de servere plasate la nivel mondial. Aceasta funcționează ca mediator între browserul tău și serverul care găzduiește un site web pe care dorești să-l vizitezi.
În acest fel, Cloudflare poate preveni mai multe probleme – atacuri DDoS, downtime, viteza lentă de încărcare a paginilor, etc.
Pentru a înțelege pe deplin ce este Cloudflare și cum funcționează, trebuie mai întâi să înțelegi ce este o rețea de distribuție de conținut (CDN).
CDN-urile sunt, în esență, coloana vertebrală a internetului și, așa cum sugerează și numele lor, sunt responsabile de livrarea conținutului online. Majoritatea oamenilor din lume nu-și dau seama cât de des folosesc CDN-urile în fiecare zi pentru toate tipurile de acțiuni pe care le efectuează online, cum ar fi citirea știrilor, efectuarea unor cumpărături, vizionarea de videoclipuri pe YouTube sau navigarea pe Instagram, Reddit și Facebook.
CDN-ul e utilizat pe scară largă deoarece rezolvă o problemă foarte importantă: latența.
Atenția pe care o acordăm și răbdarea pe care o avem în epoca digitală de astăzi, ne face recalcitranți atunci când vine vorba de așteptare. De exemplu, nu oricine ar sta 5-10 secunde să se încarce un site.
Această întârziere de încărcare este cauzată de un amalgam de lucruri, una dintre cele mai mari fiind distanța dintre persoana care accesează site-ul și serverul de găzduire. Această distanță fizică joacă un rol important în durata întârzierii și, prin urmare, scopul unui CDN este de a scurta distanța respectivă, de dragul vitezei și al performanței.
Dar viteza și performanța nu sunt singurele avantaje ale CDN-urilor. De asemenea, ele pot preveni atacuri DDoS, crește confidențialitatea și securitatea.
Cum funcționează un CDN?
CDN-urile folosesc tehnologia de cache pentru a stoca o copie a site-ului web la un număr specific de locații de pe glob. Deci, indiferent unde locuiesc vizitatorii unui site – România, New York, Londra, Suedia – toate datele și conținutul care este livrat, vor fi transmise de pe un server aflat la una dintre aceste locații sau care e cea mai apropiată de utilizatorul respectiv.
Cache-ul este capacitatea de a stoca date, astfel încât atunci când sunt solicitate, acestea să poată fi furnizate mai rapid.
Pe scurt, CDN-urile plasează conținutul unui site în multe locuri din întreaga lume, care poate ajunge la o audiență mai largă mult mai rapid. Așadar, atunci când cineva din Italia îți accesează site-ul aflat pe un web hosting din România, totul este efectuat de pe un server aflat în Italia.
Cum funcționează Cloudflare?
În mod esențial, Cloudflare funcționează ca un proxy în sens invers, ceea ce înseamnă că, odată ce îți adaugi site-ul în Cloudflare, acesta face parte din rețeaua lor și poate începe să profite de utilizarea centrelor sale de date din întreaga lume care direcționează traficul.
Cloudflare optimizează livrarea de conținut web stocându-l – cum ar fi CSS, JavaScript și imagini – pe serverele sale. După ce faci parte din rețeaua lor, conținutul și datele vor fi furnizate de pe serverul care se află cel mai aproape de vizitatorii site-ului tău. Acest lucru reduce timpii de încărcare a paginii.
Distribuția sa vastă de servere asigură că, oricât de ocupate sunt site-urile din rețeaua sa, traficul va fi întotdeauna direcționat către cel mai apropiat server.
Spre deosebire de CDN-urile standard, cu Cloudflare, tot ce trebuie să faci este să folosești DNS-urile sale. Acest lucru e convenabil, deoarece nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la alegerea datelor exacte care vor fi memorate în cache a site-ul tău. De obicei, poate dura până la 24 de ore ca totul să se propage, însă, după asta, totul va funcționa automat.
Securitatea site-ului este un alt avantaj ale utilizării acestui serviciu. Poate bloca amenințările bazate pe o varietate cuprinzătoare de factori. Cloudflare, de asemenea, apără site-ul de atacurile roboților și limitează spam-urile, pentru a proteja porturile cheie – cum ar fi FTP și SSH – de hackeri și alte atacuri DDoS.
Funcțiile pe care le oferă Cloudflare
Până la urmă ce rol joacă Cloudflare în toate acestea? Ei bine, însuși el este un CDN. Cu sediul aflat în San Francisco, SUA, Cloudflare este un CDN lansat în 2010 la TechCrunch Conference.
Peste 60.000 de site-uri web îl folosesc pentru următoarele servicii:
Livrare de conținut – Cloudflare acționează ca un CDN prin crearea unor versiuni cache ale site-urilor clienților săi. Acest conținut din cache este livrat vizitatorilor, în funcție de locația lor, pentru a asigura cele mai bune viteze de încărcare, o utilizare mai mică a lățimii de bandă și o utilizare mai mică a resurselor găzduirii web.
Protecție DDoS – Cloudflare oferă servicii de protecție DDoS și de prevenție pentru atenuarea atacurilor, cum ar fi captcha-urile, care impun vizitatorilor să demonstreze că sunt umani.
DNS – Un alt serviciu oferit de Cloudflare este gestionarea cererilor DNS efectuate atunci când cineva accesează un site.
Optimizarea imaginilor – Această tehnologie poate reduce dimensiunile fișierelor în medie cu 35%.
În timp ce Cloudflare este cunoscut pentru funcțiile sale ușor de utilizat, acesta oferă și suport pentru HTTP/2, SPDY, IPv6, certificate dedicate SSL, API REST și multe altele.
Concluzie
Există o mulțime de CDN-uri disponibile astăzi pe piață, dar Cloudflare este unul dintre cele mai populare. Acesta își propune să asigure disponibilitatea, securitatea și performanța site-urilor.
Prin utilizarea acestui serviciu, performanța crește considerabil, iar dacă nu ești încă sigur de asta, poți încerca pachetul gratuit pe care-l oferă (chiar dacă nu dispui de aceleași funcții ca cele ale pachetelor plătite).
[…] În momentul lansării unui nou website, trebuie să ai multe lucruri în vedere, așa că este esențial să începi totul cum trebuie încă din faza incipientă a proiectului. De altfel, pe lângă cele recomandate mai sus, te sfătuim să te informezi în privința a ceea ce este Cloudflare și de ce ar trebui să-l folosești. […]