În acest articol veți găsi informații despre:
Ce este un server web?
Termenul de server web se poate referi atât la partea hardware cât și la cea software, sau la ambele, acestea lucrând împreună.
Pe partea hardware, un server web este de fapt un computer care stochează software-ul serverului web și fișierele componente ale unui site web (de exemplu, documente HTML, imagini, fișe de stil CSS și fișiere JavaScript). Este conectat la Internet și acceptă schimbul de date fizice cu alte dispozitive conectate la web.
Pe partea de software, un server web include mai multe părți care controlează modul în care utilizatorii web accesează fișierele găzduite pe acel server, cel puțin un server HTTP. Un server HTTP este o aplicație software care înțelege adresele URL (adrese web) și HTTP (protocolul pe care browserul îl folosește pentru a vizualiza paginile web). Acesta poate fi accesat prin numele de domeniu (cum ar fi thc.ro) ale site-urilor web pe care le stochează și livrează conținutul lor către dispozitivul utilizatorului final.
La nivel de bază, de fiecare dată când un browser are nevoie de un fișier găzduit pe un server web, browserul solicită fișierul prin HTTP. Când cererea ajunge la serverul web (partea hardware) corect, serverul HTTP (partea software) acceptă solicitarea, găsește documentul solicitat (dacă nu se răspunde atunci trimite o eroare 404 ca și răspuns) și îl trimite înapoi browserului, tot prin HTTP .
Pentru a publica un site web, aveți nevoie de un server web fie el static sau dinamic.
Un server web static, sau stivă, constă dintr-un computer (hardware) cu un server HTTP (software). Îl numim „static”, deoarece serverul trimite fișierele găzduite „așa cum sunt” browserului.
Un server web dinamic constă dintr-un server web static, plus un software suplimentar, cel mai frecvent un server de aplicații și o bază de date. Îl numim „dinamic” deoarece serverul de aplicații actualizează fișierele găzduite înainte de a le trimite în browser-ul dvs. prin serverul HTTP.
De exemplu, pentru a produce paginile web finale pe care le vedeți în browser, serverul de aplicații ar putea completa un șablon HTML cu conținut dintr-o bază de date. Site-uri precum MDN sau Wikipedia au multe mii de pagini web, dar nu sunt documente HTML reale, doar câteva șabloane HTML și o bază de date gigantă. Această configurație face mai ușoară și mai rapidă menținerea și livrarea conținutului.
Pentru a obține o pagină web, așa cum am spus deja, browserul dvs. trimite o solicitare către serverul web, care trece la căutarea fișierului solicitat în propriul său spațiu de stocare. Când găsește fișierul, serverul îl citește, îl procesează după cum este necesar și îl trimite în browser.
Să analizăm mai detaliat acești pași.
Găzduirea fișierelor
Mai întâi, un server web trebuie să stocheze fișierele site-ului, și anume toate documentele HTML și activele aferente, inclusiv imagini, foi de stil CSS, fișiere JavaScript, fonturi și videoclipuri.
Tehnic, puteți găzdui toate acele fișiere pe propriul computer, dar este mult mai convenabil să le găzduiți pe un server web dedicat care:
- este mereu în funcțiune;
- este întotdeauna conectat la Internet;
- are aceeași adresă IP tot timpul (nu toate ISP-urile furnizează o adresă IP fixă pentru liniile de acasă);
- este întreținut de un furnizor terț.
Dintre toate aceste motive, găsirea unui furnizor bun de host este o parte cheie a întregului proces de construire a site-ului dumneavoastră web. Explorați diferitele servicii pe care le oferă companiile de hosting și alegeți unul care se potrivește nevoilor dumneavoastră și bineînțeles bugetului dumneavoastră ( prețul serviciilor de hosting variază de la servicii gratuite până la servicii care au un cost de mii de dolari pe lună).
După ce configurați o soluție de găzduire web, trebuie doar să încărcați fișierele pe serverul dvs. web. Dacă nu știți cum puteți face acest lucru urmariti un tutorial pas cu pas in care vă explică cum puteți să vă încărcați fișierele pe un server web.
Comunicarea prin HTTP
În al doilea rând, un server web oferă suport pentru HTTP (Hypertext Transfer Protocol). După cum îi spune și numele, HTTP specifică modul de transfer al hipertextului (adică documente web legate) între două computere.
Un protocol reprezintă un set de reguli utilizate pentru comunicarea între două computere.
HTTP este un protocol textual stateless.
Textual
Toate comenzile sunt constituite din text simplu care pot fi citite de către oameni.
Stateless
Nici serverul și nici clientul nu își amintesc de comunicațiile anterioare. De exemplu, bazându-se doar pe HTTP, un server nu poate să-și amintească o parolă pe care ați introdus-o sau ce pas faceți într-o tranzacție. Aveți nevoie de un server de aplicații pentru astfel de sarcini. (Vom acoperi acest tip de tehnologie în alte articole.)
HTTP oferă un set de reguli clare pentru modul în care un client și un server comunică. Deocamdată, trebuie să fiți conștient de aceste lucruri:
- Doar clienții pot face solicitări HTTP și numai pe servere. Serverele pot răspunde doar la solicitarea HTTP a unui client.
- Când solicită un fișier prin HTTP, clienții trebuie să furnizeze adresa URL a fișierului.
- Serverul web trebuie să răspundă la fiecare solicitare HTTP, cel puțin cu un mesaj de eroare.
Pe un server web, protocolul HTTP este responsabil pentru procesarea și răspunsul la solicitările primite.
La primirea unei solicitări, un protocol HTTP verifică mai întâi dacă adresa URL solicitată se potrivește cu un fișier existent.
Dacă da, serverul web trimite conținutul fișierului înapoi în browser. Dacă nu, un server de aplicație construiește fișierul necesar.
Dacă niciun proces nu este posibil, serverul web returnează un mesaj de eroare browserului, cel mai frecvent mesaj de eroare este binecunoscuta pagină de eroare 404. (Această eroare este atât de comună încât mulți designeri web petrec destul de mult timp proiectând pagini de eroare 404).
Cum migrezi un site web de pe un server pe altul ghid incepători
Conținut static vs. dinamic
Aproximativ vorbind, un server poate furniza conținut static sau dinamic. „Static” înseamnă „furnizat ca atare”. Site-urile statice sunt cele mai ușor de configurat, de aceea vă sugerăm ca primul dumneavoastră site să fie un site static.
„Dinamic” înseamnă că serverul procesează conținutul sau chiar îl generează din zbor, dintr-o bază de date. Această soluție oferă mai multă flexibilitate, dar stiva tehnică devine mai dificil de manipulat, făcând din construirea site-ului una cu un grad de complexitate mult mai mare.