Dacă ai un website, este necesar să știi că acesta trebuie să fie întotdeauna disponibil publicului larg. Ultimul lucru pe care ți-l dorești, în special dacă este important pentru afacerea ta, e ca vizitatorii să descopere că nu mai funcționează. Prin urmare, în articolul de față, vom analiza motivul pentru care un site poate avea de suferit dacă e offline și ce poți face pentru a preveni acest lucru.
Motive pentru care un site nu mai este disponibil
Există numeroase motive pentru care un site web poate fi offline: iar ele sunt pot cuprinde o gamă largă de cauze, de la dezastre naturale, cum ar fi inundațiile, până la introducerea accidentală a unui cod greșit sau ștergerea unui fișier important. Unele sunt mai frecvente decât altele, însă, în secțiunea următoare, le vom analiza pe cele care au probabilitatea cea mai mare de a le întâlni.
-
Mentenanță
Ca orice alt computer, serverul pe care este găzduit un website trebuie să fie îngrijit. Din când în când, furnizorul care oferă servicii de hosting va efectua anumite actualizări software, va instala patch-uri de securitate și va înlocui hardware-ul. Dacă o mare parte din ele pot fi efectuate în timp ce serverul se află online, din când în când, vor exista și momente când va fi necesar să fie scos temporar din funcțiune sau repornit. Când se întâmplă acest lucru, site-ul devine indisponibil (deși există unele tipuri de găzduire în care acest lucru nu este necesar).
Firmele de hosting sunt conștiente de modul în care asta poate afecta clienții și realizează întreținerea în momente care sunt cel mai puțin susceptibile de a provoca perturbări în vizite. De exemplu, vor fi evitate momentele din zi când traficul web este la cele mai mari rate. Cu toate acestea, dacă web hostingul se află într-o altă țară, diferențele de timp pot juca ,de altfel, un rol important.
-
Suprasarcina serverului
Uneori, serverul pe care se află un site nu poate gestiona numărul de procese care au loc. O cauză a acestui fapt este atacul DDoS prin care un hacker îl suprasolicită atât de mult, încât ajunge să fie offline. De asemenea, un fenomenul poate avea loc și pe un hosting shared, unde, dacă un “vecin” primește trafic peste limite, celelalte site-uri, ca urmare, vor avea de suferit la capitolul performanță. De altfel, chiar tu poți fi victima unui astfel de caz.
Asigură-te că firma îți pune la dispoziție măsuri pentru a preveni ca alți utilizatori să folosească toate resursele excesiv. În cazul în care descoperi că volumul de trafic pe care îl primești în mod regulat te deconectează, acesta poate fi un semn că trebuie să faci upgrade la un pachet mai mare și capabil.
-
Erori de cod
O cauză comună mai este și eroare de cod. În timp ce componentele software individuale sunt de obicei lipsite de ele, uneori, atunci când faci anumite modificări, execuți mai multe comenzi în același timp, fie dacă instalezi mai multe lucruri ce funcționează simultan, pot apărea astfel de conflicte. De exemplu, dacă ai un site WordPress, poți constata că două pluginuri separate sunt incompatibile. Fiecare poate funcționa perfect atunci când celălalt nu este instalat, dar când ambele sunt active, site-ul ajunge offline. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesar să cauți o extensie alternativă.
O altă eroare, în acest sens, are loc atunci când oamenii scriu un cod pe site-ul lor, fără să știe cu adevărat ce fac. Dacă intenționezi să efectuezi așa ceva, asigură-te întotdeauna că ai o copie de rezervă, astfel încât, în cazul în care ceva rău are loc, să poți reveni online și la starea inițială cât mai rapid cu putință.
-
Hacking
În afară de atacurile DDoS, despre care am vorbit anterior, există și alte forme de hacking ce pot face ca site-ul tău să ajungă offline. Dacă un hacker beneficiază de acces la cPanel sau la zona de administrare a serverului, el poate să-l scoată foarte ușor din peisaj. În mod alternativ, are posibilitatea de a redirecționa traficul către o cu toată altă destinație, astfel încât, toți cei care încearcă să îți viziteze domeniul ajung pe un site diferit și adesea dăunător. Pentru a evita astfel de situații, îți recomandăm să utilizezi întotdeauna parole cât mai puternice și să le păstrezi în siguranță.
-
Găzduire de proastă calitate
Dacă descoperi că site-ul se află, în mod regulat, offline, s-ar putea să fie din cauza unei găzduiri de proastă calitate. Firma respectivă poate folosi un hardware învechit, poate înghesui mai mulți utilizatori la un loc sau pur și simplu nu monitorizează cât de performante sunt serverele lor. Dacă acesta este cazul, trebuie să migrezi către alt furnizor mai fiabil.
Ce poți face
-
Găsește hosting-ul potrivit pentru site
Cel mai important factor este alegerea găzduirii potrivite. Un furnizor bun va oferi o gamă largă de servicii pentru a te asigura că timpul de funcționare este garantat – acestea includ:
- Folosirea unor servere rapide și performante
- Configurarea acestora pentru o performanță cât mai optimă
- Actualizarea gestionată și corecția software-ului
- Utilizarea serverelor de rezervă
- Monitorizarea performanței astfel încât problemele să fie rezolvate dinainte
- Monitorizare pentru hacking și malware
-
Actualizează constant software-ul
Pentru a remedia această problemă, este important să menții software-ul la zi. Cyber teroriștii caută vulnerabilități în CMS, temă, plugin-uri, etc și vizează acele tipuri de site-uri unde se găsesc aceste fragilități. Cel mai bun mod prin care să eviți astfel de întâmplări este să activezi actualizările automate.
-
Activează monitorizarea
Serviciile de monitorizare te pot avertiza dacă site-ul este offline sau dacă există probleme la care trebuie să iei măsuri. De asemenea, se vor crea jurnale de erori pe care le poți utiliza pentru a descoperi cauza problemei respective.
Concluzie
Sperăm că, citind acest articol, ai căpătat o înțelegere mai clară despre cum ce este și cum poți preveni un site din a ajunge offline.