Windows vs Linux – Indiferent de hosting-ul pe care-l folosești (VPS, shared sau dedicat), site-ul tău poate fi găzduit doar pe două sisteme de operare: Linux și Windows. Alegerea unuia dintre acestea depinde foarte mult de necesitățile pe care le are proiectul tău, ceea ce dorești să fie rulat, cerințele tehnice și bugetul disponibil. În cele ce urmează, vom trata acest subiect și vom vedea care sunt avantaje și dezavantajele dintre cele două OS-uri.
Sistemul de operare Windows
Toată lumea știe că Windows-ul este sistemul de operare creat de către cea mai mare companie producătoare de software din lume, Microsoft. Cu toate acestea, pentru suportul pe care îl oferă și pentru faptul că e un soft cu licență, el costă bani. Linux, pe de altă parte, este gratuit, open-source și are o comunitate foarte mare dezvoltată în jurul său.
Relativ simplu de instalat, Windows-ul este o soluție mai mult sau mai puțin completă, oferind flexibilitate și acces de la distanță cu o interfață prietenoasă. În plus față de Linux, acesta e mult mai ușor de controlat și nu necesită să știi codare.
Multe companii care folosesc software-ul Microsoft, precum Office 365, găsesc avantaje evidente în utilizarea OS-ului, deoarece este complet compatibil cu acesta. Același lucru se aplică și la bazele de date Microsoft SQL, folosit în găzduire. Într-adevăr, sunt incompatibile cu Linux, cu excepția cazului în care se folosește un emulator – și pentru a face acest lucru, va trebui totuși să ai cumpărat Windows-ul. În acest caz, ar fi mai ușor pentru cei care utilizează sistemul de gestionare de baze de date Microsoft SQL, să rămână cu Windows. În caz contrar, dacă se folosesc sisteme precum MongoDB, atunci Linux este varianta potrivită.
În mod similar, Windows este soluția pentru organizațiile care trebuie să folosească framework-uri, cum ar fi ASP și ASP.NET, deoarece scripturile încorporate într-un ASP pot rula doar pe serverele Windows. Linux nu le poate prelucra așa cum se dorește.
Sistemul de operare Linux
Linux beneficiază considerabil de faptul că este open-source și a permis dezvoltarea mai multor distribuții ale sistemului de operare, inclusiv Fedora, Ubuntu și CentOS. În plus, și spre deosebire de Windows, dezvoltatorii pot lua codul sursă disponibil gratuit și pot face orice modificări sau îmbunătățiri ale funcțiilor sale software, care nu numai că ajută utilizatorii să elimine bug-urile și vulnerabilitățile, dar și să editeze funcții pentru ca acesta să facă lucruri noi.
Din perspectivă financiară, a fi open-source înseamnă că nu există nicio licență software pentru care să plătești și, în comparație cu Windows, utilizarea acesteia este mai eficientă din punct de vedere al costurilor, deoarece furnizorul de hosting nu va trebui să vă plătească pentru asta.
În timp ce Windows este compatibil cu software-ul Microsoft, Linux funcționează cu majoritatea software-ului open-source, precum WordPress, ceea ce înseamnă că licențele de software pot fi mai puțin costisitoare. Ceea ce e util este faptul că Linux permite, de asemenea, utilizatorilor să ruleze programe Microsoft, oferindu-i o versatilitate mai largă, inclusiv posibilitatea de a utiliza aplicații vechi care necesită un emulator Windows – deși, în mod evident, utilizatorul va trebui să plătească pentru utilizarea oricărui software de acest gen.
Un alt avantaj este că Linux e mai sigur decât Windows. Asta se rezumă pur și simplu la faptul că, Windows, ca principal sistem de operare mondial, a devenit ținta principală a hackerilor.
Concluzie
Atât Windows cât și Linux sunt sisteme de operare excelente, care au propriile avantaje și dezavantaje. Windows vs Linux – Alegerea ta depinde de aplicațiile pe care le rulezi și cum intenționezi să le folosești în viitor, de familiaritatea cu sistemul respectiv și dacă îți oferă mijloacele pentru a-ți atinge obiectivele site-ului pe care îl ai. Prețul este, de asemenea, și el un criteriu important; cu toate acestea, dacă Windows-ul este opțiunea cea mai potrivită în ceea ce privește lucrul pe care trebuie să-l obții, atunci merită să plătești o sumă de bani în plus.