Cel mai bun web hosting – gazduire web – Romania.

In Romania sunt foarte multe firme de web hosting (gazduire web) si toate promit ca iti vor oferi cel mai bun web hosting. Crezi că există ceva mai complicat decât web hosting-ul? Probabil, dar dacă ești un începător în acest domeniu, sigur te-ai întrebat ce este acesta. S-ar putea să cauți o definiție exactă a lui și nu găsești ceva pe întelesul tău. Dar noi știm de ce ai venit aici, ai întrebări, și din fericire, deținem răspunsurile pentru tine.

Astăzi îți vom lămuri întrebările tale, cum ar fi: ‘’Ce înseamnă găzduirea unui site?’’ sau ‘’Cum să-mi aleg un web hosting?’’. De asemenea, vom aprofunda și unele concepte care sunt necesare pentru a ști de unde să începi.

 • Rezultat Review
 • Uptime
 • Trafic
 • Spatiu
 • Locatie servere
 • Suport
 • CPanel
 • Preturi de inceput
 • Conturi FTP
 • Detalii

Acest top este actualizat zilnic!

Ce înseamnă hostingul sau găzduirea web?

Web hostingul permite fișierelor site-ului tău să devină vizibile pe internet. Acestea sunt accesibile publicului doar dacă le pui pe un server configurat corect și cu o conexiune bună la internet.

Pentru a folosi o analogie, gândește-te că web hostingul este o casă. Site-ul tău și fișierele sale sunt obiectele care vin așezate în casă. Acestea sunt în siguranță și accesibile datorită unei locații pe care toată lumea o poate accesa.

Așa cum am menționat, web hostingul se folosește de servere. Acestea găzduiesc informațiile valabile ale unui website, care mai apoi le face să fie valabile oricui dorește să aibă acces prin intermediul unui browser web.

Este găzduirea același lucru cu domeniul?

Web hostingul nu este același lucru cu domeniul. Ai nevoie de un domeniu pentru a avea un site, dar el este un lucru total diferit. Hai să ne folosim de analogie iarăși. Fișierele reprezintă site-ul tău, iar găzduirea le oferă o casă. Astfel, domeniul îl poți considera o adresă prin care lumea știe unde să te viziteze.

Fiecărui domeniu îi corespunde o adresă IP alcătuită dintr-un șir de numere. Când introducem un domeniu într-un browser web, acesta găsește cel mai apropiat IP și ne permite să accesăm fișierele care alcătuiesc site-ul.

Câte feluri de web hosting există?

Nu toate hosting-urile sunt la fel. Ele au caracteristici diferite și pot avea efecte variate asupra site-ului pe care îl găzduiesc. Așadar, pentru tine, vom enumera toate tipurile de web hosting și explica pe îndelete ca să înțelegi ce trebuie să alegi, în funcție de necesitățile tale.

 1. Găzduire gratuită

Acesta e cel mai slab lucru pe care-l poți alege. Hostingul gratuit îți oferă exact cât și plătești, nimic, aproape nimic… un spațiu foarte mic pentru stocarea fișierelor și un sub-domeniu cu brand-ul găzduirii firmei. De altfel, mai există cazuri în care ți se pot afișa reclame nedorite, forțate, cu scopul de a produce bani de pe urma ta.

Beneficiul este, desigur, faptul că nu vei scoate niciun ban din buzunar. Însă dezavantajele sunt mult prea multe pentru ceea ce îți oferă.

Hostingul gratuit vine cu o lățime de bandă extrem de mică și cu foarte puține capabilități de transfer de date. Asta înseamnă că site-ul tău nu va suporta prea mult trafic. Serverele vor avea o viteză de upload și download foarte mică.

Găzduirea gratuită este mai puțin fiabilă și fără securitate. Majoritatea acestor servicii gratuite nu fac decât să pună o tonă de site-uri într-un singur loc, pe un server și să le abandoneze acolo. Dacă hackerii reușesc să compromită unul, tot ce se află acolo este expus la un risc uriaș.

Apoi, mai există și problema că nu vei avea parte de suport din partea firmei atunci când ai o problemă pentru că nu-i interesează atât timp cât nu le dai niciun ban. Iar aceste branduri pot dispărea peste noapte cu toată munca ta, fără backup-uri și fără explicații.

Dacă faci ceva serios, găzduirea gratuită nu merită.

 1. Shared Hosting

Acest tip de hosting este o găzduire comună. Și aici, din nou, mai multe site-uri vor împărți aceleași resurse ale unui server. Întradevăr, e o alegere mult mai bună decât ce am menționat mai sus, la primul punct. Însă aici există un cost, care este mic și cu mult mai multe avantaje.

După cum am zis, primul beneficiu este prețul scăzut. Cheltuielile pentru menținerea acelui server sunt împărțite la numărul de site-uri găzduite. Un shared hosting poate costa până la chiar și 5 lei pe lună, depinzând de serviciul pe care îl utilizezi.

Shared hostingul îți ușurează responsabilitatea de a administra serverul, iar suportul tehnic ți-ar putea răspunde în acest caz la nevoie. Asta fiindcă o problemă pe care o ai la site-ul tău s-ar putea răspândi și la celelalte.

Un astfel de serviciu de hosting nu vrea să aibă de-a face cu clienți nervoși mai ales dacă pot evita asta. Astfel, dacă ceva merge rău, ei vor căuta cât mai rapid o soluție de a rezolva problema.

Desigur, asta mai înseamnă și că dacă se întâmplă ceva cu un alt site, și tu ai șansa să o pățești din cauza altuia. Asta fiind unul din dezavantajele unui shared.

O altă chestie mai este că site-ului tău îi poate fi afectată viteza de încărcare. Iar cu toate acestea, vei avea un control foarte mic, spre nul, în așa situații.

 1. Virtual Private Server (VPS)

Ei bine, am ajuns la ceva care se merită, un serviciu pentru care optează multe site-uri. Este ca și cum ai deține propriul server dar fără al avea în adevăratul sens al cuvântului. Da, te cred, poate părea puțin derutant. Este vorba de un serviciu ce îți oferă o parte a ta, cu o configurație aleasă de tine pe un anumit server ce nu are legătură cu vecinii. Vei beneficia de un control individual, total, incluzând accesul root, fără costurile unui server dedicat.

Un alt avantaj este faptul că poți seta mult mai rapid un VPS decât un dedicat. Iar la nevoie poți adăuga specificații mai puternice la resursele care sunt necesare site-ului tău. De asemenea, vei profita de un suport tehnic mult superior peste un shared sau un hosting gratis.

Principalul dezavantaj este că nu vei avea aceeași putere pe care o oferă un server dedicat. Încă mai poți avea parte de limitări dacă un alt site folosește mai multă lățime de bandă decât tine. Iar dacă firma de găzduire nu a alocat suficiente resurse fiecărui site corespunzător, poți avea parte de niște fluctuații ciudate ce nu le-ai întâlni dacă ai fi folosit un dedicat.

 1. Hosting Dedicat

Aici găsești tot ce este nevoie. Primești un server întreg doar pentru tine, care va funcționa exact cum dorești, la putere maximă, suportând cantități mari de trafic și cu o stabilitate aflată la un nivel înalt.

De asemenea, suporți absolut toate costurile. Serverele dedicate vor necesita mai multe investiții, atât financiare cât și temporale. Doar că este mai complicat, în caz că se ivește vreo problemă, aceasta trebuie rezolvată de tine.

 1. Cloud Hosting

Aici ai parte de niște mașinării multiple, ce muncesc împreună pentru a-ți găzdui site-ul. E o soluție interesantă, dar ce oferă?

Utilizarea unor servere multiple îți oferă o fiabilitate îmbunătățită. Dacă unul ajunge offline, website-ul tău nu va suferi nimic. El va continua să fie online și să își tragă resursele necesare din sistem pentru a corecta problema. Prin urmare, nivelul de securitate va fi dublată în privința atacurilor care ar întrerupe un singur server.

Dacă site-ul tău se confruntă cu ore de vârf în privința traficului, acele mașini multiple vor lucra împreună ca să ofere resursele necesare trecerii cu bine acelor momente.

Care este diferența dintre serverele de hosting ce au ca sistem de operare Linux sau Windows?

Atunci când vrei să cumperi un hosting este necesar să alegi un sistem de operare. Unii preferă Linux iar alții Windows. Deci, care este mai bun și ce ar trebui să faci?

Doar pentru că utilizezi Mac OS X sau orice altceva, nu înseamnă că trebuie să cumperi o găzduire ce folosește aceeași platformă ca tine. Sistemul pe care-l utilizează web hostingul nu are nimic de-a face cu ce folosești tu în acel moment.

Deci, ai o anumită libertate. Ce determină alegerea OS-ului? Ei bine, asta depinde de ce ai nevoie pentru a rula site-ul tău în calitate de scripturi. Astfel:

Linux – permite rularea unor scripturi scrise în PHP, Perl, Python și alte limbaje de programare originate din Unix. De obicei, suportă baze de date precum MySQL și PostgreSQL.

Windows – permite rularea scripturilor ASP folosind tehnologii Microsoft și .NET. Suportă baze de date Acces și Microsoft SQL Server.

Dacă site-ul tău nu are nevoie de suport pentru scripturi, ar trebui să folosești găzduirea pe bază de Linux fiindcă este mult mai economică la performanță. Cu toate acestea, dacă ai nevoie de suport pentru scripturi și baze de date, mergi pe platforma care poate îți oferă toate acestea.

Cam asta este, scripturile fac toată diferența. Există posibilitatea să-ți storci puțin creieriul dacă nu știi nimic despre scripturi. Dar stai liniștit… Îți zicem noi cum stă treaba în câteva cuvinte, doar de asta suntem aici:

Fiecare script reprezintă un document text ce conține o listă de instrucțiuni ce trebuiesc executate de către un anumit program sau manager de scripturi, astfel încât acțiunea dorită să poată fi realizată.

Cum să alegi firma de hosting

Înainte de a selecta un hosting, trebuie să știi ce nevoi ai. Trebuie să iei în considerare că site-ul pe care îl construiești (sau pe care-l ai deja) îi trebuie o găzduire ce permit scripturilor și aplicațiilor sale să ruleze cum trebuie. Sunt foarte mulți factori de care trebuie să fii conștient în această situație.

Hosting Web

Hosting Web

Prin urmare, să tragem o privire mai jos asupra recomandărilor pe care te sfătuim să ții cont atunci când trebuie să alegi o firmă de găzduire:

Spațiu de stocare – cantitatea de date care poate fi stocată pe server.

Bandwidth – lățimea de bandă care influențează viteza de upload și download ce ajută vizitatorii să îți acceseze web site-ul.

Numărul domeniilor – cât de multe îți va permite să adaugi?

Suport pentru baza de date – foarte multe site-uri dispun de așa ceva. Îți va oferi firma respectivă acest lucru?

Suport tehnic – există personal care să fie prezent atunci când se întâmplă o problemă și tu ai nevoie de ajutor?

Limba – nu facem facem referire la ce limbă se vorbește, ci la limbaje de programare. Există foarte multe, și la care dintre ele va fi disponibilă firma să ofere suport?

Copie de rezervă – dacă lucrurile merg pe neașteptate prost, ar fi bine să ai o copie de rezervă a site-ului, un backup.

Alegerea unui sistem de operare – am vorbit deja despre cum scripturile determină ce OS să alegi. Așadar, asigură-te că faci alegerea potrivită.

Actualizări – va fi acest hosting actualizat din punct de vedere software? Nu credem că ți-ar plăcea să rămâi blocat în programe învechite.

Up-time – cel mai important. Acest factor determină cât timp va sta site-ul tău online. Iar noi suntem siguri că dorești asta cât mai mult posibil, prin urmare, nu uita de acest aspect!

Domeniu gratuit – nu e neapărat un aspect important, dar te poate ajuta să economisești niște bani pe care îi poți investi tot în site.

Scalabilitate – abilitatea de a crește resursele de care ai nevoie atunci când site-ul tău crește.

Bine, și cum îți creezi un site până la urmă?

Procesul de dezvoltare web este chiar foarte simplu, odată ce te prinzi de el. Va trebui să:

 • Gazduire Web

  Gazduire Web

  Îți proiectezi site-ul și să-l construiești conform planului. Acest lucru e posibil fie manual cod după cod, fie prin intermediul unei platforme CMS precum WordPress, Drupal, Joomla, dacă simți că acestea îți oferă funcționalitățile de care ai nevoie.

 • Creezi și înregistrezi domeniul. Va trebui să te chinui puțin până vei găsi numele potrivit pentru domeniu și extensia corectă. Dacă nu reușești, te poți inspira de la ceea ce exită deja sau să apelezi la un generator de domenii ce oferă sugestii. Când ești sigur de alegerea făcută, trebuie să îl achiziționezi și înregistrezi.
 • Cumperi găzduire. Aici te vei uita peste lista noastră de criterii pentru selectarea unui host și vei face alegerea potrivită după cum crezi tu că e mai bine. Odată ce ai hostul, trebuie să-ți urci site-ul pe server. Fiecare firmă oferă metode proprii de a îndeplini această acțiune dar au la bază același principiu, deci nu îți va fi prea greu. În orice caz, vei găsi la ei instrucțiuni cu ce și cum să faci.

În final…

Ce este web hostingul? Ei bine, acum știi. Iar asta înseamnă că ne-am îndeplinit misiunea și te-am îndrumat cum trebuie. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci acum este să cauți ceea ce e necesar… și o poți face chiar la noi pe site fără probleme.

Ține minte, ai foarte multe opțiuni iar alegerea este a ta. Evită găzduirea gratuită dacă vrei să faci ceva serios, altfel îți vei ruina toată munca. Poți merge cu un shared hosting pentru început sau un VPN pentru a reduce costurile. Dacă ai nevoie de mai multă putere și control, ar trebui să te uiți la un host dedicat sau cloud.

Nu contează ce alegi, amintește-ți că există foarte multe resurse care te pot ajuta să-ți îndeplinești scopurile. Și nu uita să ne recomanzi dacă te-am ajutat, iar dacă ai întrebări, nu ezita să le pui!

ReviewHosting