În industria găzduirii web, principalele tipuri de hosting sunt următoarele: shared, VPS și dedicat. Dintre cele trei, găzduirea de tip VPS joacă un rol esențial în raport cu celelalte două opțiuni. Unele persoane ar putea fi confuze în legătură cu alegerea unui serviciu de hosting de acest gen, mai ales datorită faptului că există o varietate foarte mare de necesități. Astfel, pentru a face o alegere înțeleaptă, este necesară înțelegerea avantajelor și dezavantajelor unui VPS.
Ce este un VPS?
VPS-ul este un tip de hosting care folosește servere virtuale private (Virtual Private Server). Funcțiile pe care le oferă sunt situate între un shared și dedicat. Acesta oferă o cantitate specifică de spațiu, memorie, putere de procesare și lățime de bandă, conform necesităților pe care le are fiecare client. Pe lângă asta, există posibilitatea ca performanța să ajungă la nivelul unui server dedicat.
Un server de tip VPS se împarte în două, și anume: managed VPS și unmanaged VPS. Primul este în general mai scump, deoarece firma care oferă servicii de găzduire se ocupă ea însuși cu absolut tot ce se poate, inclusiv instalarea sistemului de operare și a panoului de control, astfel încât utilizatorii să nu-și bată capul cu sarcini complexe. În cel de-al doilea caz, clienții vor trebui să facă toată treaba din linia de comandă. În cazul în care ești familiarizat cu Linux și partea de servere, unmanaged VPS este o opțiune spre care te-ai putea orienta, mai ales pentru că este mai ieftină decât una managed.
Cine folosește găzduirea VPS?
Hosting-ul VPS este folosit, în cele mai multe cazuri, de firmele sau persoanele cu proiecte mici și medii, ce nu își permit un server dedicat și ale căror cerințe sunt mai mari decât ar putea suporta un shared. De exemplu, unii au nevoie să ruleze Java sau Tomcat iar opțiunea cea mai avantajoasă este cea de față.
Avantajele unui VPS
1. Găzduirea VPS este mai ieftină decât cea dedicată
Un VPS are în spate același concept care stă la baza unui shared, doar că folosește tehnologia virtualizării pentru a creea și separa serverele între ele, aferente fiecărui website în parte. Asta înseamnă că orice domeniu adăugat are parte de variatele funcții disponibile unui dedicat dar într-un mediu asemănător găzduirii shared. Iar acest lucru aduce o reducere considerabilă a sumei de bani pe care trebuie să o plătești.
2. Deții mai mult control asupra serverului și a funcțiilor sale
Fiecare mașină virtuală dintr-un VPS are propriul sistem de operare. Acest lucru oferă un control mult mai eficient asupra website-urilor. Astfel, pot fi instalate cu ușurință toate softurile necesare funcționării lor, fără probleme.
3. Beneficiezi de aceleași resurse ca și cele de pe un dedicat
În găzduirea de tip VPS, fiecare site are propriile resurse ale serverului care nu interferează cu celelalte părți. Asta înseamnă că performanța website-ului tău nu va depinde de ceea ce fac și cât consumă celelalte.
4. Securitate și confidențialitate sunt mai ridicate
Acest lucru este posibil datorită faptului că nu împarți același sistem de operare cu alte persoane, precum se și întâmpla în cazul shared-ului.
E bine de reținut că acest aspect variază în funcție de furnizor.
Dezavantajele unui VPS
Pe lângă faptul că VPS-ul este foarte bun pentru un proiect sau o afacere care se află în creștere, și pentru că îți oferă funcțiile unui dedicat, există anumite dezavantaje:
- Prețul este mai mic decât cel al unui hosting dedicat, dar și cu mult mai mare decât al unui shared.
- Dacă resursele serverului nu sunt alocate corespunzător, există șansa ca în timp să apară probleme. Acest lucru este valabil, fie dacă ai ales un managed VPS prost configurat de către companie, fie dacă ai greșit ceva la instalarea sau actualizarea unui lucru de pe unmanaged VPS.
- În comparație cu un shared, VPS-ul are nevoie de cunoștințe tehnice avansate.
În orice caz, dacă ai un site care se află în creștere, avantajele unui VPS depășesc cu mult dezavantajele, fiind o opțiune foarte bună atunci când nu dispui de o sumă suficient de mare pentru un server dedicat.
Cum știi dacă ai nevoie de un VPS
O dată ajuns aici, se prea poate să ai deja o idee dacă să optezi sau nu pentru un VPS. În cazul în care nu ești sigur, haide să clarificăm lucrurile cât mai bine posibil.
Dacă unul sau mai multe criterii din cele prezentate mai jos ți se aplică, atunci găzduirea de tip VPS este alegerea potrivită:
- Îți permiți să plătești o sumă un pic mai mare de bani pentru hosting în fiecare lună.
- Website-ul tău consumă resurse mai mult decât poate duce un shared.
- Observi o creștere demnă de luat în considerare cu traficul (care s-ar putea să aibă valori și mai mari în viitor).
- Traficul pe care îl primești este imprevizibil, și ai nevoie de ceva care șă-ți rezerve performanța necesară unei creșteri neprevăzute.
- Vrei să faci modificări ce nu le poți efectua pe găzduirea actuală.
Ce trebuie să faci dacă dorești să treci pe un hosting VPS
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vezi dacă furnizorul actual oferă acest tip de găzduire. Este mult mai ușor să faci un upgrade la firma actuală decât să te muți la alta. Un simplu contact, fie acesta prin email, telefon sau livechat, personalul îți va oferi informațiile necesare și te va ajuta.
Dacă aceasta variantă nu e potrivită pentru tine, sfatul nostru este să cauți un provider cu o reputație solidă, cu o varietate de opțiuni valabile, scalabilitate și stabilitate.
Reține, alegerea pe care o faci contează la fel de mult ca și pachetul selectat – așa că îți recomandăm să nu te grăbești și să te informezi bine în legătură cu toate opțiunile care există, înainte de a lua decizia finală.
Concluzie
Orice tip de găzduire ai alege, aceasta va avea un impact asupra site-ului tău și a potențialului de creștere. Din această cauză, asigură-te că ai obținut toate informațiile necesare unei decizii înțelepte.