Când vine vorba de alegerea unui serviciu de web hosting, cele mai multe persoane nici nu știu de unde să înceapă. Există sute de companii care promit un uptime de 99%, aproape totul nelimitat, iar asta la un preț foarte mic sau poate chiar gratuit. Este destul de tentant să cazi într-o astfel de capcană, dar trebuie să ții cont de o mulțime de factori înainte de a lua această hotărâre, mai ales dacă proiectul sau afacerea ta va fi pe termen lung.
Cum poți stabili dacă un web hosting este fiabil? Trebuie să existe o modalitate de a lua o decizie exactă. Prin urmare, am pregătit o serie de criterii ce sperăm să te ajute în alegerea pe care trebuie să o faci.
Costul
Unul dintre cele mai importante aspecte este costul. La el ar trebui să ne îndreptăm atenția prima dată. O găzduire Shared poate costa puțin, precum 0.99 dolari pe lună. Însă nu e necesar să alegem direct această opțiune, fiindcă nu e una dintre cele mai bune idei. Important în acest caz este să te gândești dacă serviciul oferit e unul realistic în raport cu suma de bani pe care o cere firma la schimb.
Foarte puține companii își respectă promisiunea și oferă calitatea, viteza, lățimea de bandă promisă. Nu trebuie să alegi nici ceva costisitor, totul ține de ceea ce trebuie să fie hostat. Un bun exemplu de luat în considerare poate fi un mic blog, care nu consumă prea multe resurse și un magazin online, ce are nevoie de un server profesional, capabil să-l țina online și securizat.
Prețul de reînnoire
Prețul de reînnoire este de obicei mult mai mare decât costul inițial cerut în prima lună sau an. Este bine de știut încă dinainte de a face o alegere, asta dacă nu cumva te vei muta de la un host la altul precum un vânător. Da, există și companii ce au prețuri fixe și chiar mici dar foarte greu vei da peste ele. Cel mai bine este să eviți orice surpriză neplăcută, prin urmare, verifică termenii și condițiile înainte de a efectua plata.
Returnarea banilor
Care este politica firmei de returnare a banilor? Există vreo taxă pentru anularea unui serviciu achiziționat?
Orice companie care se respectă, atât pe ea însăși cât și pe clienții săi, trebuie să ofere o garanție de returnare a banilor pentru cel puțin o perioadă de 30 zile. Astfel, ar trebui să ai suficient timp pentru a testa funcțiile și serviciile promise.
Uptime
Evident, fiabilitatea joacă un rol crucial în alegerea unui web hosting. Cine și-ar dori un site care pică întruna? Dacă vizitatorii sau clienții nu pot să ajungă la el din prima, nu vor mai încerca și a doua oară. Ca regulă generală, firmele ce oferă un uptime de sub 99.9% nu trebuie luate în considerare. Ideal ar fi să cauți recenzii pe internet cu părerile celor care au testat deja web hostul.
Stocare și lățime de bandă
Atunci când vezi termenul “nelimitat” la un pachet de găzduire ieftin, de obicei nu înseamnă exact ceea ce se afirmă, mai ales când vine vorba de stocare și lățime de bandă.
În general, nu poți utiliza acel spațiu fără limite și nu tu decizi dacă faci asta sau nu, ci compania respectivă. Așadar, asigură-te că știi ceea ce poți folosi înainte de a arunca cu banii.
Domenii suplimentare
Un alt aspect important este dacă pachetul îți permite să adaugi și alte domenii care să fie găzduite. În prezent, cele mai multe persoane dețin o tonă de domenii care necesită spațiu de găzduire suplimentar. Deseori va exista o limită pentru câte domenii vei putea adăuga. În medie, sunt acceptate într-un număr de 5 sau chiar 25, însă nu poți fi niciodată sigur.
Aplicații și funcții
Majoritatea găzduirilor oferă posibilitatea instalării de funcții și aplicații precum forumuri, servicii de mail, CMS, etc. Dacă pui bazele unui magazin online, va fi nevoie să instalezi o platformă de eCommerce, să activezi un certificat SSL, să beneficiezi de un IP dedicat, toate la un click distanță. Iar acestea sunt doar funcțiile de bază.
Dacă vezi că web hosting-ul oferă ceea ce ai nevoie, atunci acesta este unul dintre indicatorii buni care ar trebui să-ți arate că acea organizație ar putea să ți se plieze necesităților tale.
Copie de siguranță (Backup)
Din păcate, există și momente în care site-ul poate să pice din cauza unor erori interne sau externe. Prin urmare, este nevoie de un backup la fișiere și baze de date care să nu te pună într-un disconfort. Nu ai de ce să te îngrijorezi dacă firma respectivă realizează copii de siguranță regulat.
Opțiunea de a face upgrade
În cazul unui proiect mic, cele mai multe persoane încep cu un web hosting Shared, mai ales pentru a economisi niște bani în faza inițială. Mai târziu, când acesta începe să ia amploare, va fi nevoie și de un pachet mai mare, capabil să-l susțină. Așadar, trebuie să te uiți dacă acea firmă este capabilă să îți mute site-ul pe altă găzduire cât mai rapid posibil pentru cazul prezentat mai sus.
Suport
Suportul este, de altfel, unul dintre cele mai importante criterii de luat în considerare. Acesta trebuie să fie valabil 24/7 pentru a te asista atunci când întâmpini probleme ce nu pot fi rezolvate decât de un personal calificat. Verifică dacă serviciul de web hosting are un număr de telefon, o adresă de email, un sistem de tichete, care este rata medie de răspuns, dacă există un chat live sau o secțiune cu articole care te pot ajuta.
Atunci când alegi un furnizor de web hosting, nu trebuie să-l cauți pe cel mai bun din lume, ci pe cel care ți se potrivește nevoilor tale.
[…] anume: managed VPS și unmanaged VPS. Primul este în general mai scump, deoarece firma care oferă servicii de găzduire se ocupă ea însuși cu absolut tot ce se poate, inclusiv instalarea sistemului de operare și a […]
[…] ceva sau să nu observe o breșă de securitate. De altfel, depinde foarte mult și de cum alegem cel mai bun serviciu de web hosting ca să beneficiem de infrastructura potrivită și de toate cele menționate mai […]
[…] fii cu băgare de seamă. Pentru a dispune de o calitate cât mai superioară este nevoie să alegi cel mai bun serviciu de web hosting în conformitate cu nevoile […]