O întrebare comună regăsită în rândul utilizatorilor de WordPress este care variantă e mai bună dintre o pagină și un articol? Răspunsul pe scurt e că ambele sunt potrivite, doar că în unele cazuri, în funcție de conținut, articolele sunt mai recomandate decât paginile.
Însă, nu te îngrijora, vom trata acest subiect în cele ce urmează și vei înțelege care este diferența dintre cele două.
Care este similaritatea dintre articole și pagini în WordPress?
Articolele și paginile sunt folosite pentru a publica diferite tipuri de conținut. Ambele includ împărtășirea textului și a fișierelor media, cu forme, stiluri, comentarii, reclame și alte funcții, cititorilor.
Alegerea pe care o faci nu va afecta ceea ce creezi sau modul cum va arată varianta finală. Mai puțin probabil pagina principală a site-ului, care trebuie să fie o pagină, iar în rest, orice alt conținut poate fi creat și ca articol dar și ca pagină. Cu toate acestea, doar pentru că le poți folosi pe ambele, nu înseamnă că ar trebui să o faci. În următoarea secțiune, vom explica diferențele dintre cele două în așa fel încât să înțelegi care este mai bună pentru tine în funcție de circumstanțe.
Ce sunt articolele?
WordPress a fost dezvoltat inițial ca platformă pentru bloggeri, prin intermediul căreia aceștia să-și „posteze” articolele. Modul în care au fost structurate blogurile în trecut a fost unul extrem de simplist, deoarece articolele erau aranjate pe pagina principală în ordine cronologică, cu cele mai noi în partea de sus și cele mai vechi în partea de jos. Bloggerilor le-a plăcut acest concept, deoarece ultimul conținut redactat avea prioritate; întrucât era mai nou și mai relevant decât cel vechi, doreau să fie primul lucru pe care cititorii îl vedeau când vizitau site-ul.
Deși blogurile s-au dezvoltat de atunci, acest principiu este valabil și în prezent. Proeminența articolelor este controlată de data la care au fost postate. Cele mai noi vor fi întotdeauna plasate în partea de sus.
Structura este bună dacă un site publică în principal conținut regulat și a cărei informație este relevantă perioadei în care a fost postat. Nu este util doar pentru bloguri; poate fi util și pentru reviste online, site-uri de știri și alte tipuri de afaceri.
Unul dintre avantajele articolelor este că poți crea categorii ce te ajută să organizezi conținutul într-un mod mai sistematic pentru cititorii tăi. Dacă un site se focusează pe nișa mașini, pot fii create categorii pentru mașini sport, mașini berline, 4 × 4 etc., prin urmare ceea ce reprezintă un interes pentru cineva, poate fi găsit mult mai ușor. În plus, poți eticheta un articol, permițând cititorilor să caute diferiți termeni cheie, de exemplu: Mercedes, hybrid, scaune încălzite, etc. Paginile nu pot fi organizate în categorii sau etichetate.
Evoluția platformei WordPress de-a lungul anilor a început să permită, încetul cu încetul, opțiunea de a organiza articolele și în alte moduri, nu doar cronologic, cum ar fi după trend, anumite categorii, etc. Cu toate acestea, deși pagina de pornire poate fi modificată pentru a fi cât mai aspectuoasă, în spate lucrurile stau cu totul altfel, deoarece articolele își păstrează ordinea cronologică pentru a fi cât mai ușor gestionate de către tine.
Desigur, structura nu este potrivită pentru toată lumea. Întotdeauna va exista o postare, care indiferent cât de veche este, poate fi relevantă și în prezent. Așadar, aici intervin paginile.
Ce sunt paginile?
În esență, o pagină este un conținut de sine stătător. Spre deosebire de un articol care este ierarhizat cronologic, pe măsură ce este adăugat altul nou, o pagină va rămâne exact acolo unde o pui.
În loc să fie organizate în categorii, paginile fac parte, de obicei, dintr-o structură ierarhică pe care o creezi folosind hyperlink-uri și meniuri.
De exemplu, dacă ai o firmă de construcții și să zicem că pe site faci trei secțiuni: construcții noi, renovări, demolare – poți crea o pagină separată pentru fiecare dintre aceste servicii. Pe pagina de întâmpinare ai o scurtă descriere a fiecărui serviciu și apoi un link către pagina principală a serviciilor respective.
Dacă ai publica pagini suplimentare, această structură va rămâne aceeași și se modifică doar dacă vrei asta. Prin urmare, paginile sunt pentru informațiile importante pe care dorești să rămână fixate în locul în care se potrivesc cel mai mult anumitor nevoi.
În timp ce nu poți creea categorii pentru pagini, poți face meniuri cu submeniuri grupate sub ele.
Avantajele folosirii articolelor în WordPress
Chiar dacă un site necesită ca majoritatea conținutului său să fie creat în pagini, adăugarea articolelor, fie într-o secțiune de blog, fie de știri, este o modalitate excelentă de a impulsiona vizitele. Articolele sunt indexate de motoarele de căutare și pot genera trafic. Acești vizitatori, la rândul lor, pot să distribuie mai departe conținutul în cauză. Activarea comentariilor la articole este o modalitate excelentă de a dezvolta relațiile cu clienții și dacă realizezi o astfel de conexiune, poți face ca persoanele respective să se întoarcă înapoi pe site, poate chiar să-i faci să se aboneze la newsletter și multe alte lucruri care mai de care eficiente de marketing.
Ca bonus, articolele sunt bune pentru SEO (Search Engine Optimization). Motorul de căutare Google prezintă o preferință ridicată asupra conținutului actualizat în mod regulat iar o secțiune de blog, fie de știri, sunt o modalitate excelentă de a realiza acest lucru, fără a fi nevoie să schimbi constant paginile importante. Articolele pot fi, de asemenea, conectate între ele, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea autorității unui domeniu.
Avantajele folosirii paginilor în WordPress
Chiar dacă intenționezi să folosești în mod predominant articole, este în continuare important, ca atunci când e cazul, să utilizezi și paginile. Așa cum am zis anterior, ele sunt perfecte pentru conținutul care nu se modifică pe parcursul timpului și nu își schimbă locația (de exemplu: contactul, termenii, condițiile și politica de confidențialitate, ar trebui să fie întotdeauna pagini).
Concluzie
Deși nu există nicio deosebire între cele două din punct de vedere al aspectului, există o mare diferență în ceea ce privește modul în care conținutul respectiv este organizat și accesat de vizitatori. De altfel, nu trebuie menajată securitatea, viteza de încărcare a lor și multe alte aspecte primordiale ce țin de un website. Ca ele să lucreze eficient, ai nevoie de un furnizor ce oferă servicii de hosting cât mai de calitate. Citind acest articol, sperăm că ai înțeles prin ce diferă o pagină de un articol și care sunt circumstanțele în care trebuie folosite fiecare.