Care este diferența dintre o găzduire cloud și una dedicată

Hostingul de tip cloud și cel dedicat sunt două dintre cele mai populare opțiuni atunci când vine vorba de alegerea unei găzduiri pentru un site ce are nevoie de resurse performante. Însă, care e diferența dintre ele și ce ar trebui să alegi? Pentru a afla, în articolul de astăzi, vom discuta despre fiecare în parte și te vom ajuta să identifici varianta cea mai potrivită nevoilor tale.

Datorită faptului că foarte multe companii se dezvoltă constant, necesitățile cresc în egală măsură cu acest fenomen. Prin urmare, digitalizarea intervine pentru a simplifica operațiunile business-ului. Astfel, cererea pentru servicii de găzduire se află într-o continuă ascensiune în privința datelor pe care o întreprindere le deține și are nevoie de gestionarea competentă a acestora. Găsirea unei platforme în care își pot găzdui în siguranță și în mod convenabil datele este o preocupare critică a fiecărui proprietar.

În zilele noastre, cele mai viabile opțiuni pentru hosting sunt serverele de tip cloud și cele dedicate. Înțelegerea diferențelor dintre cele două și a ceea ce fiecare poate oferi, te va ajuta să iei o decizie în privința soluției celei mai corespunzătoare pentru afacerea ta.

Găzduirea cloud

Aceasta este cea mai populară variantă aleasă de întreprinderile mici și mijlocii sau organizațiile cu cerințe flexibile și ajuta companiile să-și îmbunătățească performanța fără cheltuieli considerabile.

Serverele cloud pot fi configurate pentru a oferi același nivel de control, securitate și performanță precum cele ale unui dedicat. Cu toate astea, datele nu vor fi găzduite pe un hardware fizic, unic.

În schimb, sunt ținute într-un mediu partajat și gestionat de furnizorul de hosting. În acest fel, ai posibilitatea de a economisi niște sume modice de bani ce pot fi investite în alte moduri mult mai eficiente.

Scalabilitate

Planificarea resurselor de care ai nevoie, raportată la bugetul disponibil, este simplă de efectuat. Când serverele cloud sunt folosite în mod eficient, poți scala (de exemplu, memoria, lățimea de bandă, spațiul de stocare, etc.) în funcție de nevoi. Facturarea se bazează pe utilizarea efectivă per oră, astfel încât poți plăti doar pentru resursele serverului utilizate efectiv. Acest lucru permite o mai mare flexibilitate în funcție de modul de folosință.

Viteză și performanță

Prin intermediul tehnologiei cloud, poți găzdui aplicații, fie site-uri web, în locații diferite, astfel încât vizitatorii să poată beneficia de o viteză de încărcare foarte rapidă.

Întrucât totul rulează pe mai multe servere, când unul dintre ele este dezactivat, celelalte conectate pot continua să ofere hosting. Din moment ce cloud-ul oferă o recuperare rapidă a datelor, timpul este folosit într-un mod extrem de eficient. Asta se traduce printr-o experiență de utilizare mult mai bună de care pot beneficia utilizatorii tăi.

În cazul în care apar probleme de tip software, ele sunt izolate, astfel încât nu va trebui să îți faci griji pentru datele tale.

Unele persoane sunt preocupate de siguranță și infrastructură. Majoritatea furnizorilor depășesc aceste griji, oferind un suport dedicat clienților pentru un control și o securitate mai bună.

Costuri

Ce-i drept, acest tip de găzduire e mult mai eficient din punct de vedere economic față de cele standard sau clasice. Pentru aproximativ același cost, obții mai multe resurse și performanțe într-un mod mult mai rapid și eficient. Prin intermediul cloud computing-ului, cheltuielile operaționale sunt reduse în condițiile în care trebuie să plătești doar pentru ceea ce utilizezi.

Găzduirea dedicată

Așa cum sugerează și numele, un server dedicat este un server fizic care poate fi achiziționat sau închiriat pentru a găzdui orice este nevoie. Această variantă e recomandată pentru companiile sau organizațiile mari ce au nevoie de un nivel ridicat de securitate și disponibilitate non-stop.

Unele persoane preferă să stocheze și să gestioneze datele pe propriile servere dedicate, mai degrabă decât prin intermediul unui sistem cloud.

Serverele dedicate oferă acces și control complet asupra datelor. De altfel, mai este cunoscut și pentru faptul că e mult mai sigur din punct de vedere al performanței și fiabilității, deoarece conexiunea este directă.

Cu toate acestea, există și dezavantaje, care includ: necesitatea unei configurări complexe și a prezenței unei persoane experte în IT care să îl gestioneze și să-l remedieze atunci când apar probleme hardware. De asemenea, este mult mai costisitor decât alte tipuri de servere, deoarece el este implementat în întregime numai pentru uz propriu.

Astfel, dacă ești sigur că nu deții suficiente cunoștințe pe partea tehnică a lucrurilor, îți sugerăm să mergi pe varianta unui server dedicat gestionat, deoarece furnizorul de găzduire web va face toată treaba în locul tău (desigur, în schimbul unei sume de bani).

Fiabilitate

Când alegi o găzduire dedicată, ai parte de resurse complete și exclusive doar pentru tine. Asta înseamnă că nu trebuie să îți faceți griji pentru vecinii care pot consuma resursele RAM și CPU, precum în cadrul hosting-ului de tip shared. Indiferent de problemele tehnice care există pe un alte site-uri, acestea nu te vor afecta absolut în niciun mod.

Viteză și performanță

Având un astfel de server, timpul de funcționare este cu mult mai ridicat față de alte tipuri de găzduire. În cazul în care traficul crește neașteptat, găzduirea dedicată oferă o mai bună fiabilitate și stabilitate decât un server partajat. De altfel, ai parte de o securitate mai puternică, lucru ce te ajută dacă stochezi și gestionezi informații extrem de sensibile.

Cheltuieli

În timp ce un server dedicat este mult mai scump față de celelalte variante de pe piață, el oferă mult mai multe avantaje. Un bun element de luat în considerare la acest capitol este furnizorul ce oferă servicii de gestionare, astfel încât, costurile instalării și întreținerii echipamentelor va fi mult mai mic decât în cazul în care ar trebui să faci tu totul de unul singur.

Care este mai bun?

Alegerea serverului potrivit depinde de nevoile tale. O găzduire cloud poate fi perfectă pentru site-uri de tip eCommerce sau care au dimensiuni mici/mijlocii și cerințe medii.

Pentru începători, e o variantă excelentă. Prin intermediul serverelor cloud, datele sunt întotdeauna disponibile în întreaga lume, în timp ce plătești doar pentru ceea ce folosești efectiv și poți să te extinzi în măsura în care proiectul crește.

Cu toate acestea, pentru site-urile care au nevoie de performanță, fiabilitate, control și gestionare completă și sofisticată, serverul dedicat este cea mai bună alegere.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

ReviewHosting