De ce este importantă și cum poți integra plata online pe un website

Una dintre cele mai importante caracteristici ale oricărui magazin online este capacitatea de a accepta plăți de la clienți. Fără aceasta, tranzacțiile nu pot fi efectuate, deci plata online este crucial să fie configurată și integrată înainte de lansarea website-ului. În cele ce urmează, vom analiza opțiunile de plată disponibile și ce trebuie făcut ca afacerea să poată funcționa fără probleme.

Opțiuni de plată

Pentru a oferi site-ului tău cea mai bună șansă de reușită, opțiunile de plată pe care le oferi, trebuie să permită câtor mai mulți clienți posibilitatea de a cumpăra de la tine. Asta înseamnă că e necesar să accepți carduri de credit, debit și PayPal, unele dintre cele mai populare trei moduri în care oamenii efectuează plățile online.

Deși sunt utilizate mai rar, există și alte soluții de plată pe care le poți folosi dacă dorești. Ai posibilitatea, de exemplu, să accepți plata prin transfer bancar (o opțiune disponibilă la unele magazine mari, cum ar fi Amazon). Pentru utilizatorii de smartphone-uri, o alternativă este și permiterea de plată prin aplicații precum Apple Pay sau Google Pay. În cele din urmă, dacă nu există deloc posibilitatea implementării acestor funcții, atunci este suficient să oferi plata ramburs.

Preluarea tranzacțiilor prin cardurile de credit și debit

În această secțiune, vom analiza ce trebuie să faci pentru a accepta plata online cu cardul. Există trei lucruri pe care va trebui să le configurezi, un cont de comerciant, un procesator de plăți și un gateway de plată.

Deschiderea unui cont de comerciant

Conturile bancare standard de afaceri nu îți permit să preiei plăți online din carduri de debit sau de credit, așa că, înainte de a le putea accepta, va trebui să-ți deschizi un cont de comerciant separat. Singura funcție a unui cont de comerciant este de a efectua plăți online, astfel încât, după ce tranzacțiile au avut loc, banii să fie transferați instantaneu în contul tău de business standard.

Există o gamă largă de conturi disponibile și nu e necesar să-l folosești pe cel furnizat de banca la care îl ai deja pe cel de afaceri. Într-adevăr, ar fi de preferat alegerea unui furnizor diferit, deoarece taxele ar putea fi mai mici.

Iar cu toate că acestea sunt un pic cam dificil de comparat, deoarece unele bănci percep o taxă lunară stabilită, unii iau un procent din valoarea fiecărei tranzacții, iar alții taxează în ambele modalități simultan.

Alegerea unui procesator de plăți

Un procesator de plăți este o firmă terță care gestionează tranzacțiile financiare între tine și clienți. Se asigură că plata are loc prin transmiterea informațiilor de plată, adică detaliile cardului, de la cumpărător la contul de comerciant. O parte din acest proces va implica comunicarea cu compania la care clientul are cardul pentru a autoriza plata. Procesatoarele de plată funcționează, de asemenea, și în sens invers, permițând efectuarea de rambursări și asigurarea faptului că banii revin direct în contul clientului.

Deși procesatoarele de plăți aparțin unor companii separate de furnizorul contului de comerciant, taxele pentru serviciile lor sunt adesea incluse în cele ale contului de comerciant.

Configurarea unui gateway de plată

Un gateway de plată este un software care îndeplinește o serie de funcții importante precum:

  • calculează costul mărfurilor din coșul de cumpărături
  • adaugă orice TVA
  • calculează costurile corecte de transport din opțiunile alese
  • deduce eventualele reduceri ale codurilor sau voucherelor folosite de client
  • preia și criptează în siguranță datele cardului și informațiile clienților

În multe cazuri, gateway-ul de plată este furnizat de către procesatorul de plăți și va trebui să îl instalezi pe site-ul de pe care se desfășoară activitatea de comerț online. Dacă folosești un CMS, precum WordPress, ai posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de plugin-uri special concepute pentru a integra facil un gateway de plată.

Certificatul SSL

Dacă accepți plăți cu carduri de orice fel, va trebui să iei măsuri pentru a te asigura că datele financiare ale clienților sunt păstrate în siguranță în timpul tranziției de la site-ul tău la procesatorul de plăți. Modul prin care poți realiza acest lucru este prin obținerea unui certificat SSL. Un certificat SSL criptează informațiile cardului și alte date, astfel încât, chiar dacă sunt interceptate în timpul tranziției, nu pot fi accesate și furate.

Alt avantaj al unui certificat SSL este că site-urile web care le utilizează au un lacăt verde afișat pe browserele utilizatorilor pentru a indica faptul că este securizat. Acest lucru oferă clienților o încredere sporită în efectuarea cumpărăturilor, ceea ce este deosebit de important dacă deții o companie nouă ce urmărește să atragă clienți pentru prima dată.

PayPal

PayPal este una dintre cele mai populare modalități de plată folosită la nivel mondial. Prin urmare, companiile au la dispoziție două opțiuni cu privire la modul în care pot utiliza acest procesator de plăți, și anume plata online PayPal Gateway și PayPal Standard.

PayPal Gateway funcționează la fel ca și alte gateway-uri, prin instalarea unui checkout securizat, permițând tranzacționarea plăților de pe cardurile de credit și debit. PayPal Standard, pe de altă parte, operează diferit; în loc să efectueze plata pe site-ul tău, clienții sunt transferați pe site-ul PayPal și plătesc din contul propriu înainte de a fi trimiși înapoi la tine. O diferență între cele două opțiuni PayPal este că banii primiți de la PayPal Standard nu sunt transferați în contul bancar de business. În schimb, aceștia ajung în contul de PayPal.

Concluzie

Nu poți pune bazele unui magazin online dacă acesta nu poate efectua plata online. Sperăm că informațiile din acest articol te-au ajutat să înțelegi lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a accepta tranzacții digitale. Pe lângă toate acestea, nu uita că e foarte important ca site-ul tău să fie securizat pe o gazduire web profesională și gestionată de niște persoane competente, pe niște servere securizate și supravegheate 24/7.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

ReviewHosting