Pierderea unui site poate fi o catastrofală. Asta înseamnă că dacă acesta nu mai există, nu mai ai parte de vizite, statistici, profit și reputația îți este compromisă. Cu toate astea, în ciuda faptului că peste 40% din website-uri au parte de un astfel de eveniment neplăcut, aproximativ 60% din ele nu au backup. În acest articol vom vedea de ce este nevoie de unul și cum poate fi efectuat prin mai multe metode.
De ce trebuie să faci o copie de rezervă?
Copiile de rezervă sunt esențiale deoarece pierderea de date poate avea loc foarte ușor și neprevăzut. Este nevoie doar de un singur click greșit și întregul website poate să pice. Există, de asemenea, șansa ca serverul pe care sunt stocate fișierele să se strice, ceea ce face ca datele să fie irecuperabile. Chiar și centrul de date unde este stocat ar putea deveni victimă a unui incendiu, a unei inundații sau a unui alt dezastru natural. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a înțelege importanța unui backup, există, de altfel, și amenințarea constantă din partea hackerilor care folosesc instrumente din ce în ce mai sofisticate și al căror scop este de a infecta site-uri cu malware sau ransomware.
Chiar și niște activități aparent inofensive, cum ar fi actualizarea software-ului sau instalarea unui nou plugin poate avea efecte devastatoare dacă sunt corupte sau provoacă conflicte în cod.
Există și alte motive pentru care trebuie să faci o copie de rezervă. Dacă deții date cu caracter personal despre angajați și clienți, ai obligația conform GDPR să le păstrezi în siguranță. Asta nu înseamnă doar prevenirea furtului, ci și asigurarea în privința oricărui posibil pericol.
Cum se poate face un backup unui site?
Există trei modalități principale prin care se poate face backup unui site: manual, automat (plugin) sau prin intermediul unui furnizor de găzduire web.
- Crearea manuală a unei copii de rezervă este cea mai consumatoare de timp și cea mai dificilă tehnică de a salva datele, dar este practicabilă. În esență, aceasta are în vedere copierea fișierelor de pe server și salvarea lor pe o unitate separată, cum ar fi un laptop sau o unitate de stocare.
- Pentru cei care folosesc WordPress și alte CMS-uri, o soluție alternativă este utilizarea unui plugin. Acesta poate fi configurat pentru a crea copii de rezervă automate, ce te scutesc de inconveniența de a le efectua manual. Multe dintre ele funcționează împreună cu soluții de stocare online, cum ar fi Dropbox sau Google Drive. Cu toate astea, va trebui să te asiguri că alegi un spațiu adecvat pentru a stoca mai multe copii de rezervă.
- Poate că cea mai simplă și eficientă soluție este să folosești serviciul de backup al găzduirii. Deși această metodă nu este gratuită, oferă un grad mai mare de securitate și criptează fișierele, ceea ce este vital pentru cei care stochează date personale. În plus, copiile de rezervă sunt ținute într-o locație diferită de cea a serverului site-ului, și sunt verificate regulat pentru a se asigura integritatea, iar dacă se întâmplă ceva rău, ai la dispoziție asistență tehnică 24/7 pentru a te ajuta să pui înapoi pe picioare website-ul. Însă, fii cu băgare de seamă. Pentru a dispune de o calitate cât mai superioară este nevoie să alegi cel mai bun serviciu de web hosting în conformitate cu nevoile tale.
Concluzie
După cum poți vedea, backup-ul este o metodă ușoară prin intermediul căruia poți preveni orice problemă care poate avea loc. Cu o copie de rezervă, chiar dacă și ce este mai rău se întâmplă, totul revine online, în cel mai scurt timp, la starea inițială.